Ervaringen van Hazem
Het verhaal van Hazem (en Anton)
Naam: Hazem Bachir (rechts)
Woonplaats: Warmenhuizen
Rol: particuliere hulpvrager
Anton Nannes was 40 jaar lang onderwijzer op een basisschool, maar toen zowel het tempo als de digitalisering een steeds grotere rol gingen spelen, vond hij het een goed idee om wat eerder te stoppen. Stilzitten zit niet in zijn aard, Anton ging op de site noordkopvoorelkaar.nl op zoek naar vrijwilligerswerk. Hij vond de vraag van Hazem, een Syrische vluchteling die iemand zocht om hem verder te bekwamen in de Nederlandse taal. De koppeling was snel gemaakt, met zijn didactische achtergrond was dit hem op het lijf geschreven. En dus gaat Anton elke week een uurtje naar Hazem om over van alles en nog wat te praten, maar wel in het Nederlands. Uw redacteur mocht zo'n bijeenkomst bijwonen.
Anton vraagt Hazem om te vertellen hoe hij in Warmenhuizen terecht is gekomen. Nadat de thee en een schaal eigengemaakte Syrische heerlijkheden op tafel zijn gezet volgt een aangrijpend verhaal. Zijn naam is Hazem Bachir, hij is 37 jaar en afkomstig uit Syrië. Daar heeft hij aan de universiteit voor tandarts gestudeerd en had een eigen praktijk. Toen de burgeroorlog uitbrak is hij gevlucht en kwam in mei 2014 via Turkije naar Nederland. Hij moest zich melden in Ter Apel, hoorde daar al snel dat hij een verblijfsvergunning kreeg en vond onderdak in een AZC in Friesland. Daar leerde hij de eerste beginselen vande Nederlandse taal. De verblijfsvergunning gold in eerste instantie voor een periode van 5 jaar, die is inmiddels omgezet in onbepaalde tijd. Weldra kreeg Hazem een woning in Warmen-huizen toegewezen en toen dat eenmaal gerealiseerd was kon hij een verzoek om gezinsher-eniging indienen. Na een klein half jaar kon hij zijn echtgenote en drie kinderen (2 jongens, 1 meisje) weer in zijn armen sluiten.
Hazem wil dolgraag zijn beroep van tandarts weer oppakken. En dat ziet er veel belovend uit, hij loopt op dit moment stage bij een tandarts in Langedijk. Zijn opleidingspapieren worden vertaald vanuit het Syrisch naar het Nederlands, als dat eenmaal gedaan is krijgt hij officieel een contract. Voorwaar een knappe prestatie voor iemand die net aan twee jaar in ons land is.
Naast zijn stage helpt hij als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Schagen andere Syrische vluchtelingen met de taal en met de papierwinkel. Hij raakt al aardig ingeburgerd, snapt onze grapjes steeds beter en voelt zich erg prettig in Warmenhuizen. Zijn kinderen zitten hier op school, de oudste gaat het nieuwe schooljaar naar groep 8.
Het zal u niet verbazen dat Hazem erg blij is met zijn taalcoach Anton Nannes, die op zijn beurt buitengewoon blij is iets te kunnen betekenen voor een ander. Dankzij Noordkop voor Elkaar kwam er een prachtige koppeling tot stand. Als het gesprek afgelopen is, bedank ik Hazem voor zijn gastvrijheid en complimenteer ik hem met zijn goede Nederlands. Op mijn vraag wat hij het leukst of het mooist vindt in ons land zegt hij: "De mensen zijn hier zo aardig". Met een brede glimlach nemen wij afscheid van elkaar.
Door: Hans Groen