Bemiddeling
Noordkopvoorelkaar bemiddelt tussen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de gemeenten Schagen, Den Helder en Hollands Kroon.
Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden:
*Via de website Noordkopvoorelkaar
*Eén van de vrijwilligers(service)punten te bezoeken
*Per e-mail
*Telefonisch
Voor adressen en telefoonnummers zie Persoonlijk contact.
Hoe meld je je aan als vrijwilliger
Je kunt op deze website reageren op een vacature. Je kunt ook een hulpaanbod plaatsen door te registreren.
Je kunt ook bij ons langs komen en dan proberen wij er door middel van een gesprek samen achter te komen wat je leuk vindt, wat je wilt en wat je aankunt. Wij kunnen je dan op een aantal vacatures wijzen maar je kunt ook rustig zelf de vacatures bekijken als je dat wilt. Als je een keus hebt gemaakt, geven we je gegevens door aan de persoon of de organisatie. Deze neemt contact met je op om een afspraak te maken. In dit gesprek neem je samen de werkzaamheden door, waarna je beiden beslist of je gaat samenwerken. Mocht het werk toch niet bevallen dan kun je altijd weer terug komen om een andere vacature uit te zoeken.
Hoe werkt het voor om als vrijwilligersorganisatie vacatures te plaatsen
Je kunt een vacature plaatsen op deze website. Je kunt de organisatie hiervoor registreren en zelf vacatures plaatsen.
Als een vrijwilliger een vacature heeft uitgekozen, neemt deze contact op.
Als de vrijwilliger een gesprek heeft gehad met een consulent neemt de consulent contact op met de vrijwilligersorganisatie. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek tussen beiden. Tijdens dit gesprek zal de organisatie uiteindelijk bepalen of een samenwerkingsverband met de vrijwilliger zal worden aangegaan.
Afspraken maken: hoe en waarover
De organisatie en vrijwilliger moeten op elkaar kunnen rekenen. Het is dus belangrijk over en weer duidelijk te maken welke afspraken er gelden. De belangrijkste zaken waarover afspraken gemaakt kunnen worden zijn:
- Soort werkzaamheden
- Inwerktijd en begeleiding
- Wat te doen bij ziekte
- Werktijden en vakanties
- Privacyregelement
- Medezeggenschap en inspraak
- Onkostenvergoeding
- Verzekeringen
Soort werkzaamheden
Het is belangrijk dat er afspraken worden gemaakt over welke werkzaamheden wel door de vrijwilliger worden verricht en welke niet. Ook moet het voor de vrijwilligers waar je mee gaat werken duidelijk zijn wie wat doet. Hier kunnen anders onduidelijkheden over ontstaan en dit is voor alle partijen vervelend.
Inwerktijd en begeleiding
Een zorgvuldige inwerktijd is erg belangrijk. Het is prettig als je tijdens deze periode goed geïnformeerd wordt over de organisatie waar je werkt. Het werkt het beste als er een vaste begeleider is, waarmee afspraken over de aard en inhoud van de begeleiding gemaakt worden. Vaak is er in het begin sprake van een proefperiode die afgesloten wordt met een gesprek met de begeleider. Maar ook als je al langer bij een organisatie werkt, kan het prettig zijn om na een bepaalde periode een gesprek te hebben. Zo kun je bespreken of u taken kunt uitbreiden of veranderen. Ook als er problemen zijn kan zo'n gesprek helpen. Vraag om een gesprek als je daar behoefte aan hebt.