Lizz & Ineke

Hey! Ik ben Lizz.Elke maandagmiddag kom ik op het lunchcafé in de Oude School.Hier bereiden we met andere deelnemers een maaltijd die we de week daarvoor bedacht hebben.

Lees het verhaal

Heidi

Mijn naam is Heidi Blom (47 jaar) en ik ben sinds 2018 vrijwilliger bij HomeStart in Schagen en sinds 2020 vrijwilliger bij Humanitas. Daarvoor heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan in het verenigingsleven.

Lees het verhaal

Thea

Voor een leerling van onze school zocht ik vervoer om naar de zorgboerderij te gaan. Via Noordkop voor Elkaar heb ik een match gevonden met chauffeur Hennie. Elke week komt hij de leerling op school ophalen en brengt haar weg. Aan het eind van de schooldag wordt ze weer keurig op school gebracht. Hennie is voor ons van grote waarde 2 dagen per week. Super blij met deze mogelijkheid om elkaar te vinden en iets voor elkaar te kunnen betekenen. 

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Nederlands Jeugd Ontbijt

Het Nederlands Jeugd Ontbijt (NJO) levert -sinds de oprichting in 2016 en de Roll Out in 2019- bij kinderen, die zonder ontbijt aan hun dag beginnen, omdat de ouders aangeven dat niet te kunnen betalen, wekelijks een ontbijttas met 7 gezonde ontbijtjes en vers fruit; thuis, gratis en in anonimiteit. En dat gedurende 52 weken per jaar.

Lees het verhaal

Marcel bij HomeStart

Lees het verhaal

Vrijwillig mentor Hans

Mentorschap verrijkt je wereld Hans is als vrijwilliger werkzaam als mentor bij Stichting Mentorschap Noordwest en Midden. Hij heeft vier cliënten met een verstandelijke beperking, die hij ondersteunt bij het nemen van beslissingen in zorg en welzijn. Over de vraag waarom hij mentor is geworden hoeft hij niet lang na te denken: ‘Omdat ik het boeiend vind om me te verdiepen in een cliënt, om een goed contact te krijgen. Zo kun je hun belangen zo goed mogelijk vertegenwoordigen’.

Lees het verhaal

Jeannette's engelentafel

''Al een aantal jaar had ik na elke kerst weer het gevoel van, is dit het nou? Dan had ik echt een leuke kerst gehad met familie en vrienden, maar miste ik toch zingeving. Daarnaast heb ik zelf een periode gehad waarin ik net was gescheiden en momenten had dat het niet vanzelfsprekend was dat je zomaar werd uitgenodigd terwijl je dat eigenlijk wel zou willen, vooral met kerst. Toen is het idee van de EngelenTafel ontstaan. Mijn man en ik houden allebei van koken en vinden het leuk om mensen over de vloer te hebben, vanuit die gedachte zijn we met kerst mensen uit gaan nodigen voor wie samen kerst vieren niet vanzelfsprekend is. Zo is de EngelenTafel geboren.''

Lees het verhaal

Een sprong in het diepe

Milan (19) kwam er door vrijwilligerswerk achter dat hij helemaal niet happy werd van Informatica. Hij vond zijn passie en plezier in het helpen van kinderen. Op het laatste moment veranderde hij zelfs nog zijn studiekeuze, en nu doet hij iets waar hij echt blij van wordt.

Lees het verhaal

Eventmanager Petra

Vorig jaar februari kwam Petra zonder werk te zitten. Tijdens een gesprek met haar loopbaancoach werd ze getipt over DeBroekriem*. ''Ik had nog nooit van de organisatie gehoord en besloot snel een kijkje op de website te nemen. Ik vond het een onwijs mooi concept. Daarnaast zag ik dat ze vacatures open hadden staan voor eventmanagers(+/- 8u p/w). Dat sprak me meteen aan. Mensen samenbrengen en elkaar verder helpen en inspireren, daar werd ik blij van. Ik kreeg de kans om zelf workshops te organiseren voor werkzoekenden, als werkzoekende, en daarbij zelf het onderwerp te mogen bepalen.''

Lees het verhaal

Zehra en Anne

"Daar stond ik dan, al een half uur te zoeken tussen de kinderboeken in de bibliotheek. Wat zou ze leuk vinden? Wat leest een kind van 4 in godsnaam? Zou ze van dieren houden? Ik wist het écht niet en besloot uiteindelijk maar om mijn kansen te spreiden. Met een overvolle tas kwam ik uiteindelijk naar buiten gestormd. Ik was klaar om mijn eerste voorleessessie met Zehra te beginnen.

Lees het verhaal

C-Designs voor Ben-Nyoh

Het begint allemaal op de Beursvloer van de Schager Uitdaging. Tijdens de Beursvloer bieden maatschappelijk betrokken organisaties uit de gemeente Schagen materialen en diensten aan, aan maatschappelijke verenigingen. Marieke, vrijwilliger bij Noordkopvoorelkaar, was ook aanwezig. Zij houdt zich o.a. bezig met het matchen van hulpvraag en hulpaanbod op Noordkopvoorelkaar en is hierdoor goed op de hoogte van de hulpvragen. Zo had ze net een nieuwe hulpvraag voorbij zien komen van Stichting Ben-Nyoh.

Lees het verhaal

JIJ hebt talent!

JIJ hebt talent! Talent Chefkok? Groene vingers? Altijd een luisterend oor? Als je helpt vanuit je talent gaat het vanzelf. Doe de test op www.noordkopvoorelkaar.nl/jij-hebt-talent en vind jouw talent! Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward

Lees het verhaal

Samen voor Hollands Kroon

Noordkopvoorelkaar koppelt vraag en aanbod

Lees het verhaal

Monique bij Dorus Rijkers

"Dit is zo'n leuk museum geworden. Al onze bezoekers vinden het veel groter dan ze op het eerste gezicht dachten."

Lees het verhaal

John & Cock voor Schagen

We spreken met twee vrijwilligers van Wonen Plus Welzijn die zich bezighouden met tuinklussen. Het gaat om Cock van Ham (56) en John Hoogschagen (53). Uw redacteur treft ze als ze bij mevrouw Pietersz in Het Schip in de tuin bezig zijn. Het onkruid moet nodig uit de perken worden gehaald, de klimop van de buren worstelt zich steeds verder door de erfafscheiding en de bestrating moet gedaan worden. "Heerlijk werk, dit" zegt Cock voordat hij begint te vertellen. Hij was hypotheek-acceptant bij een grote hypotheekverstrekker, maar raakte door ernstige medische problemen uit den werke. Na operaties en een lange herstelperiode is hij nu weer in redelijk goede doen. Te jong om thuis te gaan zitten kniezen meldde hij zich aan als vrijwilli-ger bij "Noordkopvoorelkaar" in Markt 18, onderdeel van Wonen Plus Welzijn. Tuinieren leek hem wel wat en hij werd gekoppeld aan John Hoogschagen. Ze zijn nu een aantal weken samen aan het werk en het klikt fantastisch tussen beiden. Misschien komt dat wel doordat ze alle twee in Oudesluis geboren zijn, "zoiets schept toch een band" volgens Cock.

Lees het verhaal

Sjaak voor Den Helder

"Eigenlijk zouden we wel meer geopend willen zijn, maar dan moeten er vrijwilligers bij". Aan het woord is Sjaak Mooij (63) in het kloppende hart van het lichtschip Texel oftewel de machinekamer. "Na het overlijden van onze "kapitein" Lyda ben ik hier nu de regelaar. En dat is best nog wel pittig. Ons lichtschip is het oudste Nederlandse lichtschip dat nog bewaard is gebleven. Door de moderne ontwikkelingen met plaatsbepaling op zee was de aanwezigheid van een lichtschip in de Nederlandse wateren niet meer noodzakelijk".

Lees het verhaal

Simone als inspirator

Simone Botman werkt in het veld van zorg en welzijn. Ze heeft 11 jaar bij stichting MEE gewerkt en zet zich sinds juli 2016 in voor de vrijwilligerscentrale in West-Friesland. Ze maakt zich er hard voor om professionals zover te krijgen dat ze goed kijken naar hun cliënt. De cliënt vraagt niet altijd alleen om hulp. Juist voor een stuk eigenwaarde is het ook belangrijk de cliënt aan te spreken op wat zij nog voor een ander kunnen betekenen. Simone zegt: "Professionals moeten het besef krijgen dat cliënten niet alleen om hulp vragen, maar ook graag iets voor een ander doen. Vrijwilligerswerk geeft het goede gevoel van nuttig bezig zijn!". Ze is een groot voorstander, en één van de mede-oprichters, van Noordkopvoorelkaar en roept allen op om gebruik te maken van de website. "Noordkopvoorelkaar is van ons allemaal! En professionals zijn de ambassadeurs van de website ."

Lees het verhaal

Martijn uit HollandsKroon

Vijf jaar geleden besloot Martijn Volkers (20) uit Winkel om voor zijn maatschappelijke stage van het Regiuscollege bij Wonen Plus Welzijn te gaan kijken. Daar kon hij tuinklussen gaan doen bij mensen met een thuisabonnement. "Ik moest er dertig uur aan besteden, dus om dat op tijd klaar te hebben deed ik soms wel een klus die twee uur duurde." Het beviel hem zo goed, dat hij na zijn stage vrijwilliger is geworden.

Lees het verhaal

Anton voor Schagen

Anton Nannes was 40 jaar lang onderwijzer op een basisschool, maar toen zowel het tempo als de digitalisering een steeds grotere rol gingen spelen, vond hij het een goed idee om wat eerder te stoppen. Stilzitten zit niet in zijn aard, Anton ging op de site Noordkopvoorelkaar.nl op zoek naar vrijwilligerswerk. Hij vond de vraag van Hazem, een Syrische vluchteling, die iemand zocht om hem verder te bekwamen in de Nederlandse taal. De koppeling was snel gemaakt, met zijn didactische achtergrond was dit hem op het lijf geschreven. En dus gaat Anton elke week een uurtje naar Hazem om over van alles en nog wat te praten, maar wel in het Nederlands. Uw redacteur mocht zo'n bijeenkomst bijwonen. Anton vraagt Hazem om te vertellen hoe hij in Warmenhuizen terecht is gekomen. Nadat de thee en een schaal eigengemaakte Syrische heerlijkheden op tafel zijn gezet volgt een aangrijpend verhaal. Zijn naam is Hazem Bachir, hij is 37 jaar en afkomstig uit Syrië. Daar heeft hij aan de universiteit voor tandarts gestudeerd en had een eigen praktijk. Toen de burgeroorlog uitbrak is hij gevlucht en kwam in mei 2014 via Turkije naar Nederland. Hij moest zich melden in Ter Apel, hoorde daar al snel dat hij een verblijfsvergunning kreeg en vond onderdak in een AZC in Friesland. Daar leerde hij de eerste beginselen van de Nederlandse taal. De verblijfsvergunning gold in eerste instantie voor een periode van 5 jaar, die is inmiddels omgezet in onbepaalde tijd. Weldra kreeg Hazem een woning in Warmen-huizen toegewezen en toen dat eenmaal gerealiseerd was kon hij een verzoek om gezinshereniging indienen. Na een klein half jaar kon hij zijn echtgenote en drie kinderen (2 jongens, 1 meisje) weer in zijn armen sluiten.

Lees het verhaal

Tinus voor HollandsKroon

Tinus Keizer (60) uit Wieringerwaard werd drie jaar geleden ernstig ziek. Na vele behandelingen kwam hij er gelukkig weer bovenop maar raakte wel zijn baan als Z-verpleegkundige bij Noorderhaven in Julianadorp kwijt. Moest met zijn vrouw noodgedwongen verhuizen naar een kleiner huis met een kleinere tuin en daardoor ook nog stoppen met zijn beestenhobby. "Mijn vrouw werkt nog en daar zat ik, de muren kwamen op me af." Nu bezoekt hij iedere week acht ouderen "om leuke dingen met ze te gaan doen".

Lees het verhaal

Yvette & Liesbeth

Bij de fitheidstest van Vitaal Nieuw Den Helder waren een groot aantal vrijwilligers ingezet. Deze werd gehouden voor de doelgroep 65 tot 75 jaar in de Draaikolk. Een kort interview met Liesbeth Tesselaar en Yvette Heuvelman. Waarom zijn ze hier op deze morgen in de Draaikolk komen helpen? Liesbeth: "Ik ben gevraagd door een vriendin, die sport bij Turnlust. "En mijn dochter zit bij Turnlust op Röhnrad", vervolgt Yvette. Waarom ze helpen bij deze "korte klus", oftewel vrijwilligerswerk ...voor één dag? Yvette: "Ik ben bezig met het opzetten van een eigen bedrijf en heb daarnaast nog opgroeiende kinderen, dus niet veel tijd voor vrijwilligerswerk. Maar zo'n dagje helpen als vandaag is dan wel mogelijk."

Lees het verhaal