Mensen-mens Fenna
Mensen-mens Fenna matcht al 17 jaar vraag en aanbod
Fenna is een gezellige kletskous en stuurt graag kaartjes: ze is een echt mensen-mens. Al 17 jaar werkt zij met veel plezier als telefoniste bij het Servicepunt Anna Paulowna van Wonen Plus Welzijn. Dit zit in Vreedenhoff aan de Burgemeester Mijnlieffstraat. “Met sommige mensen bouw je een band op. Mensen die altijd bellen op vrijdag en dan zeggen: “Fenna wat leuk dat ik je weer spreek en je mij kan helpen.” Daar doe je het voor.”
Zo’n 20 jaar geleden werd Fenna gevraagd om mensen uit verzorgingstehuis Molenweid in Wieringerwaard te begeleiden naar hun jaarlijkse etentje verderop in het dorp. Daarna ging ze helpen bij ‘Zittend dansen’. “Dit heb ik met veel liefde gedaan, maar ik wilde eigenlijk iets doen waarbij ik zelf uitgedaagd werd. In 2007 viel mijn oog op een advertentie in de krant. Wonen Plus Welzijn zocht een telefoniste. Omdat ik niet bang ben om te bellen, het leuk vindt om mensen te spreken en oplossingsgericht ben, heb ik geschreven en ben ik aangenomen.”
Vanaf dan matcht Fenna vraag en aanbod met elkaar. Leden van Wonen Plus Welzijn kunnen aangeven dat ze iets gedaan willen hebben, zoals hun tuin winterklaar maken of een klusje in huis. Vervolgens zoekt Fenna daarbij de passende vrijwilliger. Deze vrijwilliger maakt een afspraak met de hulpvrager en gaat aan de slag. Wanneer het werk gedaan is, meldt de vrijwilliger de klus af bij het Servicepunt.
“Als ik niet weet hoe het moet, probeer ik het gewoon”
Fenna Holsappel is 69 (wat echt niet aan haar te zien is) en doet haar werk met veel plezier. Ze hebben een team van acht personen. “We werken allemaal maximaal een ochtend in de week. Ik vind het heerlijk om regelmaat te hebben. Een keer in de zes weken vergaderen we met elkaar. Dan maak ik de notulen. Ook maak ik het rooster. Allemaal op de computer, want dat heb ik wel geleerd. Als ik niet weet hoe het moet, probeer ik het gewoon. Zo houd ik mijn hersens krakende.”
“Het geeft mij een blij gevoel, als ik iemand kan helpen”
“Ons kantoor zit op de begane grond van Vreedenhoff. Bewoners komen ook wel eens langs. Voor een kopietje of met een vraag voor bijvoorbeeld de woningbouw. Wij helpen ze dan. Laatst stond er een mevrouw heel lang buiten op een taxi te wachten die maar niet kwam. Ik heb daar achteraan gebeld. Bleek dat de rit niet in het systeem stond. De taxi kwam anderhalf uur laten. Mevrouw hebben we naar binnen gehaald en een kop koffie gegeven. Had ze wat afleiding en kon ze warm wachten. Uiteindelijk kwam de taxi en kon mevrouw alsnog naar Almere. Dat geeft mij een blij gevoel, als ik iemand kan helpen.”
“Twijfel niet”
Voor mensen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen heeft Fenna nog wel wat tips. “Twijfel niet. Vooral als je met pensioen gaat, heb je geen standaard dag invulling meer. En het is niet één grote vakantie. Het is goed om met regelmaat iets te doen. Ik word gewaardeerd, hoor ergens bij en krijg er energie van. En ik kom met een verhaal thuis, en dat is aan de eettafel ook weer leuk.”
Met het team hebben ze een What’s app-groep. Handig om snel informatie door te geven aan elkaar. Regelmatig maakt Fenna gebruik van emoticons. Over welke het beste bij haar vrijwilligerswerk passen hoeft ze niet lang na te denken. Dat zijn: ❤️💕💪🏻😘
Mooier is het niet samen te vatten.
Lizz & Ineke
INEKE EN LIZZ VONDEN HUN MATCH! (Lizz links en Ineke rechts op de foto) Lees hier hoe Lizz & Ineke hun match vonden!Het verhaal van LizzHey! Ik ben Lizz.Elke maandagmiddag kom ik op het lunchcafé in de Oude School.Hier bereiden we met andere deelnemers een maaltijd die we de week daarvoor bedacht hebben.Iedereen doet wat. Elke week is ook onze vrijwilligster Ineke op de groep te vinden. Vanaf het begin voelde het goed dat zij er was. Het fijne aan Ineke op de groep is dat je merkt dat zij er altijd is. Wanneer de beroepskracht aandacht moet hebben voor andere dingen, dan is Ineke degene die op de groep is en aandacht voor ons heeft. Maar ook andersom, wanneer ik even aandacht nodig heb van de beroepskracht weet ik dat Ineke er voor de anderen op de groep is. Het is een fijne groep waarin we veel kunnen delen met elkaar, maar ook wanneer je even niets wil en gewoon een praatje maken is dat ook goed. Door omstandigheden ben ik er tijdelijk uit geweest, toen het beter met mij ging was één van de eerste dingen weer om naar het lunchcafé te gaan!Vrijwilliger zijn is positief. Met als enig doel, voor jezelf en voor een ander een goed gevoel! vrijwilliger zijn is positief. Het verhaal van InekeHoi ik ben Ineke.Sinds 2023 ben ik vrijwilligster bij Wonen Plus Welzijn. Een jaar lang draai ik nu mee in het lunchcafé als rechterhand van Eva (welzijnsconsulent). Via een andere vrijwilligster van Wonen Plus Welzijn kwam ik hier terecht. Ik wilde graag iets doen op de groep. Het samen bereiden van een lunch én het contact met de deelnemers; dat sprak mij aan. Met deze doelgroep (jong volwassenen en volwassenen) heb ik echt een klik. Er is altijd wel wat te bepraten, te lachen, maar ook serieuze onderwerpen komen aan bod. Het leuke aan vrijwilligerswerk is dat je iets positiefs naar de ander kan brengen maar ook iets positiefs terug krijgt. Ik kom altijd blij thuis! Omdat ik nu niet meer werk, heb ik, doordat ik vrijwilligerswerk doe, veel andere contacten gekregen. Doordat ik actief bezig ben in mijn eigen dorp leer ik op deze manier ook weer nieuwe mensen uit mijn buurt kennen. Daar krijg ik energie van! DEEL DEZE VERHALEN EN INSPIREER ANDEREN OM OOK TE HELPEN! FacebookTwitterLinkedInWhatsappForward
Lees het verhaal