Direct naar de inhoud van deze pagina

Mantelzorgers

Noordkopvoorelkaar wil graag van betekenis zijn voor mantelzorgers. Zo kan een schakel gevormd worden tussen vrijwilligers en mantelzorgers. Vrijwilligers kunnen taken over nemen van de belaste mantelzorger. Er gedacht worden aan praktische zaken als de administratie bijhouden, klussen in huis en tuin of boodschappen doen. Ten tweede kan een vrijwilliger een luisterend oor bieden. Ook is het mogelijk dat de vrijwilliger een “oppas" functie heeft, zodat de mantelzorger een dagdeel per week tijd heeft om bijvoorbeeld een vriend(in) te bezoeken, naar de kapper te gaan of even te winkelen. Op Noordkopvoorelkaar zullen mantelzorgcursussen te vinden zijn. Er kan gedacht worden aan een cursus “Zorg de baas", tilvaardigheden of een assertiviteitscursus.

Van de 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland verlenen er 2,6 miljoen intensieve zorg: langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week. Eén op de 8 mantelzorgers is niet opgewassen tegen zijn of haar zorgtaak (volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (CPB).

De komende twintig jaar staat de zorg steeds meer onder druk. Het aantal ouderen verdubbelt en daarmee het aantal ouderdomsgerelateerde ziekten, terwijl er steeds minder mensen op de arbeidsmarkt komen om voor deze ouderen te zorgen. Daarnaast gaan de bezuinigingen in de zorg gewoon door. Het gevaar dreigt dan nog meer mantelzorgers dan nu overbelast raken. Het is belangrijk dat mantelzorgers gewaardeerd worden voor wat zij betekenen voor hun naaste en dat ze weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning.

Noordkopvoorelkaar kan mantelzorgers verder helpen.