Direct naar de inhoud van deze pagina

Tips

Bij een bezoek aan Noordkopvoorelkaar worden gegevens en privacy door Noordkopvoorelkaar beschermd en gewaarborgd (lees meer hierover in het privacy statement). Zelf kun je ook de veiligheid borgen. Bijvoorbeeld door de regels voor veilig internetten te hanteren: verander regelmatig het wachtwoord, let er op dat er uitlogt wordt wanneer je gebruik maakt van een openbare computer en gebruik de laatste versie van een internetbrowser. Meer tips op http://www.nederlandveilig.nl/veiliginternetten/

Wanneer via Noordkopvoorelkaar contact is gelegd met een persoon die hulp nodig heeft, is het verstandig een kennismakingsgesprek te maken om te kijken of het klikt. Ook hier is bewust omgaan met veiligheid van belang. Noordkopvoorelkaar heeft voor de volgende tips opgesteld die als richtlijn gehanteerd kunnen worden:

Tip 1:
Wanneer je als particulier op zoek bent naar hulp, en je komt er op de website niet goed uit, of je wilt hierover persoonlijk contact, neem dan contact op met het team van Noordkopvoorelkaar. Samen komen we er vast uit.

Tip 2:
Noordkopvoorelkaar werkt met een referentiesysteem. Heeft een hulpaanbieder op je hulpvraag gereageerd? Bekijk dan altijd of deze persoon al referenties op Noordkopvoorelkaar heeft.

Tip 3:
Wil je liever niet gelijk bij je thuis afspreken voor een eerste kennismaking? Spreek dan af in een openbare gelegenheid zoals de bibliotheek of een café in de buurt.

Tip 4:
Vraag de vrijwilliger of professional om een wettig legitimatiebewijs en controleer dit. Een eerlijk persoon zal hier geen moeite mee hebben.

Tip 5:
Ook kun je de vrijwilliger vragen een CV mee te nemen of je van te voren toe te sturen, zodat je dit kunt controleren.

Tip 6:
Neem een vriend of familielid mee naar het kennismakingsgesprek.

Tip 7:
Vertrouw op je gevoel. Wat voor gevoel wekt de persoon bij jou op? Wat maakt dat jij je zo voelt? Wil je met deze persoon een persoonlijke band opbouwen?

Tip 8:
Maak tijdens het kennismakingsgesprek duidelijke afspraken over de hulp die geboden wordt, de manier van omgaan met elkaar en/of eventuele vergoedingen en verzekeringen. Indien gewenst kun je samen een contract opstellen en ondertekenen.

Tip 9:
Vraag de hulpaanbieder om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Dit kan de hulpaanbieder bij de gemeente aanvragen. Lees meer hierover op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Tip 10:
Houd ons op de hoogte. Heb je het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.