Direct naar de inhoud van deze pagina

Vrijwilligersverzekering


Verzekeringen voor vrijwilligers

Nederland kent ongeveer vier miljoen vrijwilligers. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd. De gemeenten Schagen, Hollands Kroon en Den Helder hebben allen een vrijwilligersverzekering afgesloten, waarmee de risico's van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk worden afgedekt. De gemeenten willen hiermee het maatschappelijk belang van het goede vrijwilligerswerk benadrukken en de participatie van vrijwilligers stimuleren. De verzekering is gratis voor alle vrijwilligersorganisaties.

Voor wie?

De vrijwilligersverzekering is er voor iedere vrijwilliger die actief is in de gemeente of voor een organisatie uit de gemeente. Een vrijwilliger is degene die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht voor anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.

Eenvoudig, gemakkelijk en zonder registratie

Er is geen administratie of registratie van vrijwilligers nodig. Dus iedere (actieve) vrijwilliger is verzekerd. Bijvoorbeeld de voetbalvader die meegaat met een uitwedstrijd van zijn kind of een collectant, de verkeersregelaar van een wielerclub. Ook eenmalige activiteiten, zoals de vrijwilliger die helpt bij de jaarlijkse Sinterklaasintocht is verzekerd.

Verzekeringspakket
  • Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen
  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
  • Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen
  • Rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers
Kan mijn organisatie haar huidige verzekeringen opzeggen?

Opzeggen van de aansprakelijkheidsverzekering is niet verstandig, omdat een vereniging/stichting ook het risico loopt aangesproken te worden voor gebeurtenissen die niet direct het gevolg zijn van of verband hebben met vrijwilligerswerk. Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid voor het gebouw/kantine (dakpan die op het hoofd van een bezoeker valt), of een bezoeker van de kantine die van de (defecte) barkruk valt. Of de werkgeversaansprakelijkheid van de organisatie voor haar vaste personeel.

Wat te doen in geval van schade

Gemeente Hollands Kroon:
Verzekeringsmaatschappij: Centraal Beheer
Mail: verzekeringen@hollandskroon.nl 

Gemeente Schagen:
Mocht schade zijn, dan is het verzoek om het schadeformulier te downloaden, deze is te vinden op de gemeentelijke website: https://www.schagen.nl/form/schade-aangifte/eerste-stap-0-1

Gemeente Den Helder:
Vrijwilligers kunnen direct contact opnemen met:
Raetsheren Van Orden
Tel: 072-54 14 151
E-mail: home@raetsherenvanorden.nl.
Zij zorgen voor een adequate schadeafhandeling.
Ook kan hier het schadeformulier gedownload worden.